Savaş AYDIN’ın İzmir Sergisindeki Açılış Konuşması

Sayın İzmir Ticaret Odası Başkanı ve başkan vekili Akın Yağcıoğlu ve tüm içtenlikleriyle bizleri onurlandıran  Değerli Devlet Sanatçılarımız İzmir Devlet Opera Ve Balesi Müdiresi han fendi Aytül Büyüksaraç, İzmir Devlet Opera Ve Balesi Solisti  Tenor Aydın UÇTUK, İzmir Devlet Opera Ve Balesi Solisti Tefik RODOS’a ve Fransa ‘dan Ülkemize konuk sanatçı olarak gelen ve Devlet Sanatçımız Tenor Ömer YILMAZ’ı anmak için aramızda bulunan Piyanist Saylain SOURET bey ve Değerli büyüklerim ve sayın Hazirun, değerli basın mensupları  Ülkemizin bir müzik notası olan ve sergimiz açılışında da rahmetle anacağımız Tenor Ömer YILMAZ’ın  dostları, , SİZLERİ SELAMLIYOR VE HEPİNİZ HOŞGELDİNİZ DİYORUM.

   Çok istedikleri halde iş yoğunluğundan aramıza katılamayıp telgraf gönderen Adalet Eski Bakanı Sn. Mahmut Oltan Sungurlu, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,  Gümüşhane Milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin Aydın  ve  Feramuz Üstün, Yıldız Teknik Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Kenan AYDIN’ın da selamlarını buradan sizlere iletmek istiyorum.

    Sizlere Zigana Coğrafyasının güzelliklerini sergilemek isterken aynı zamanda da bu coğrafyanın eşiz güzellikleri içerisinde yeralan endemiklerde sunmaktan büyük gururu duyuyorum.

      Zigana coğrafyası, Zigana Dağının eteklerinde yeralan , Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerini kapsamaktadır.  Bu coğrafyada daha bilinmemiş keşif edilmemiş ve keşfide çok zaman alan bir tarih kültür ve dokunulmamış bir doğa yatmaktadır. Hepsinden önemlisi oba kültürü, Çepni kültürü ve yine binlerce kültür içerisinde barındırmaktadır. Bu coğrafya içerisinde Trabzon – Gümüşhane , Kars üzerinden İran’a bağlanan ipek yolu geçmektedir.

İşte bu coğrafya üzerinde yeralan Zigana Köyü İçerisinde bulunan Tarihi Okulun Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Coğrafyası Demeği ve Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm ve Dayanışma Demeği ile birlikte, Savaş AYDIN tarafından yapılan bir proje ile “Zigana Doğa Okuluna “ dönüştürülmüştür. Bu dönüşümün sonucu olarak  yapılan ve   ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından finanse edilecek olan bu projelerle , gelecek nesillerin doğayı bilen ve seven nesiller olarak şekillendirmesi ve  ekolojik okur yazar yetiştirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hareket edilerek, Coğrafyanın tanıtılması amacıyla bir çok proje yapılmıştır. İşte o projelerden sadece bir tanesi olan Zigana Coğrafyası Endemikleri Fotoğraf sergisi ilk olarak Zigana Doğa okulunda sergilenmiş. 2. Olarak 18. Mayıs 2013 tarihinde Ankara da Milli Piyango Sanat galerisinde , şimdide burada sizlerin değerli İzmirli hemşerilerimin görseline sunulmuştur. 

Sadece sergiyle yetinilmemiş serginin ebedileşmesi için “Zigana Coğrafyası Endemikleri” kitabı da hazırlanmış ve ilk defa  beğeninize burada sunulmuştur. Bu kitapta yeralan bitkilerin isimlendirilmelerinin yapılmasında PROF.DR. OSMAN KETENÇİOĞLU’na , PROF.DR. M. ERTUĞRUL YAZĞAN BEYE TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİZ.

Ayrıca sergimizin İzmir Ticaret Odasında gerçekleşmesini sağlayan İZO Meclis Üyesi DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ VE SAYGIN İŞADAMI İZO YÖNETİM KURULU ÜYESİ  EROL EROĞLU’NA teşekkür ediyorum. Hepinize saygı ve sevgi sunuyor. İyi seyirler dileyerek

UNUTMAYALIM. ZİGANA COĞRAFYASI KORUNMAYA VE KOLLANMAYA MUHTAÇTIR.

Diyorum. İzmir . 18.Kasım.2013

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir