“Her Türk; ilköğretim 3. sınıfta Zigana’yı öğrenir”

     AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın,  Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, Zigana Köyü Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Tufan Aydoğan ile birlikte Zigana köyünde açılan Doğa Okulu’nda incelemelerde bulundu.

10 Temmuzda kapılarını yeniden açan Zigana Köyü İlk öğretim okulunun; yıllar önce 250 öğrenciye hizmet ettiğini ifade eden Aydın, Zaman zaman okulun 25 öğretmen ile birlikte eğitim verdiğini söyledi.

     Zigana coğrafyasının bölge için önemini vurgulayan Aydın,“ Her Türk; ilköğretim 3. sınıfta Zigana’yı öğrenir. Zigana, Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya geçişte bir gen merkezidir. Endemik bitkileri, flora yapısı, doğal hayatı ve kendi renkleri ile yaşanılacak bir coğrafyadır. İşte bu noktada bilinen, öğrenilen Zigana’yı herkesin yaşamasını istiyoruz” dedi. 

     Köylerden kentlere yaşanan göç nedeniyle köy okullarının boşaldığını anlatan Aydın, Zigana Köyünde atıl durumda bulunan eski Köy okulunu, Butik otel ve Doğa Okulu olarak değerlendirmek istediklerini belirtti. Kamusal anlamda gerekli desteğin sağlanacağını söyleyen Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zigana’ya gelen bir kişinin Gümüşhane‘nin diğer güzelliklerini de görmesi sağlanırsa, hem ekonomiye, hem de bölgesel tanıtıma katkı sağlamış olur. Cebeli Köyünde Cebeli kampı ve butik otel ihalesi yapıldı. Yeşildere köyünde, Cumhuriyetin ilk dönemlerinden kalma okul, butik otel haline getiriliyor. Ayrıca SüleymaniyeMahallesi’nde de eski bir konağı restore ediyoruz. Tüm bunları bir zincir halinde takdim edebilirsek Doğu Karadeniz turuna gelen insanlara, konaklayabilecekleri ve uzun zaman geçirebilecekleri, bölgesel kültürden etkilenebilecekleri, Gümüşhane kültürünü yakinen tanıyabilecekleri ortamları sunmuş oluruz” diye konuştu. 


     “Doğayı seven bir nesil yetiştirmek istiyoruz”


     Zigana Doğa Okulu projesini gerçekleştiren Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ise, Doğa Okullarının geç kalınmış projeler olduğunu ifade ederek, “İpek Yolu fikrinin yerleşmesi adına, İpek Yolu eğitimi adı altında, festivale doğru yönelen bir etkinlik haritası içerisindeyiz. Yapmak istediklerimizin çoğu zaten insanlarımızın gönlünde var olan şeyler. Doğayıbilen, çevresindeki değerleri farkında olan, seven, korumak için çaba gösteren bir neslin yetişmesi için bu projeyi hayata geçirdik. Bu amaca ulaşabilmek için de Gümüşhane’nin, Zigana’nın ve Zigana Coğrafyasının eğitim mekânı olarak en uygun yer olduğuna karar verdik” dedi.

     “Doğa Okulu sadece bir başlangıç”


     Zigana Coğrafyasına bölge insanı olarak öncelikle kendilerinin sahip çıkması gerektiği düşüncesiyle Zigana Köyü Çevre Koruma ve Turizm Derneği’ni 8 yıl önce kurduklarını hatırlatan Dernek Başkanı TufanAydoğan, Doğa okulunun sadece bir başlangıç olacağını söyledi.

     Aydoğan, “Zira Zigana köyü doğasıyla, bitki örtüsüyle, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasıyla insanların dikkatini üzerinde toplayan bir bölge. Zigana bir marka. Bizler de bu markayı gerek ulusal gerekse uluslararası platformda tanıtmayı amaçlıyoruz. Zamanında 250 öğrencinin öğrenim gördüğü bu taş bina bizim Doğa Okulumuz olacak. Bugün burada bulunmamızın nedeni de tüm eksiklikleri tespit edip en kısa sürede tamamlamaktır” diye konuştu.          

Bu Yazı 3494 Defa Okunmuştur. 07.01.2013

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir