Fotoğraf Sergisi Açılışında Dernek Başkanı Savaş AYDIN’ın Açılış Konuşması

Sayın vekillerim, Gümüşhane belediye başkanım, rektörüm ,protokol ve değerli misafirlerimiz ve basın mensuplarımız   hepiniz hoş geldiniz.

ZİGANA COĞRAFYASI,

     Bu coğrafya,  Trabzon-İran Transit yolu üzerinde bulunan, Tarihi ipek yolunun da buradan geçtiği, dünyanın en ünlü geçitlerinden biri olan Zigana geçidine ve  Zigana  Köyüne adını veren Zigana dağının,  eteklerinde yeralan Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerini kapsayan coğrafyadır.

    Bu coğrafyanın diğer bir özeliği aynı zamanda, Doğu Karadeniz’den, Doğu Anadolu’ya geçiş merkezi olması nedeniyle, adeta dünyanın gen merkezi durumundadır.  Endemik tür çeşitliliğiyle birlikte, florası ve faunası ile eşsiz bir doğaya sahiptir.  Bu yönüyle de endemik cennetidir. Endemik Bitkiler tüm doğal zenginliklerde olduğu gibi bir bölgenin tanıtılması konusunda etkin rol oynarlar.

 DÜNYADA 10 bin bitki türü var TÜRKİYE’DE 3 BİN 500 ENDEMİK BİTKİ VAR ve Sadece kürtün ilçesinde 626 adet bitki  çeşidi bulunmaktadır.

ZİGANA DOĞA OKULU

Cumhuriyetten hemen sonra 1928 yılında 3. sınıftan mezun veren ilkokul olarak yaptırılmış ve o tarihten 1987 yılına kadar hizmet vermiş olup, bu  tarihten sonra atıl kalmıştır. 2011 yılında , ,Zigana Köyü Muhtarlığı . Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm Ve Dayanışma Derneği ile Zigana Coğrafyası Derneği , girişimleri sonucu Torul Kaymakamlığının da  destekleriyle atıl kalan bu okul köy tüzel kişiliğine devredilerek “Zigana Doğa Okulu”na dönüştürülmüştür.

      Bu dönüşümle birlikte, Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Üniversitesi, Torul kaymakamlığı, Torul Belediyesi, Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm ve Dayanışma Derneği, Zigana Coğrafyası Derneği birlikte bu projeye hayat kazandırmışlardır. Ancak YAŞAYA BİLMESİ İÇİN BU PROJENİN HAYATİ BİR DESTEĞE İHTİYAÇI VARDIR. BU İHTİYAÇTA. BİNAMIZIN BİR AN ÖNCE TADİLATININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR. Mevcut haliyle okul içerisinde bir  sergi salonu, 1 . adet Köy Enstitüsü öğretmenlerimiz  sınıfı,1 adet akademisyenler sınıfı ve Tenor ömer Yılmaz sınıfı oluşturulmuş  ve etkinlikler tüm hızıyla devam ettirilmiştir.

      Bu proje ile , Doğa bilinci kazandırılacak ve doğada yaşam öğretilecek, Biyotop haritalama yapılacak, 7 den 70 herkese doğa eğitimi verilecek, Doğada eğiticilerin eğitimi yapılacak, Geleneksel hale getirilen , otantik kültür olan  Lames şenlikleri sürdürülecek, Akademik etkinliklere ağırlık verilecek, MERHUM Devlet opera Balesi Solisti Tenor Ömer Yılmaz sanat etkinlikleri sürdürüle bilir hale getirilecektir.

     Bu projede Katılımcılar, Zigana Coğrafyasının endemik bitki ve hayvan türlerini yerinde kendi doğal yaşam alanlarında gözlemlemek imkanı bulacaklardır. Zigana Coğrafyasının kurtulmasının bölgesel etkileri ve çözüm yolları yerinde gösterilerek, gelecek neslin “Ekolojik Okur Yazar” olarak yetişmesi için eğitim yapılacak, Doğa eğitiminin en kısa tarifi ‘doğanın dilinin öğrenilmesi’dir. Bu eğitimin sonucunda, eğitim süresi kısa dahi olsa katılanların dünya görüşlerinde köklü değişiklikler meydana gelir.

     Bu  fotoğraf sergisinde yeralan tüm fotoğraflar bir emek  ve hizmetin karşılığı  olarak gerçekleştirilmiştir. Fotoğrafçıların tamamı amatör fotoğrafçı ve hobi için fotoğraf çekmektedirler. Özellikle sergimizde fotoğrafları yerealan Mustafa Zengin  fotoğraf makinesi alabilmek için MARANDA (yayla çiçeği ) satarak almıştır. Bu nedenle daha güzel projelere ulaşabilmek daha güzel işler başara bilmek adına fotoğraf sergimizde,  izleniminize sunulan fotoğraflar Ücret mukabili değil , ancak isteyenlere destek amaçlı katılımlar için bir bedel karşılı olarak ister dijital ortamlarda ister baskısı yapılmış şekliyle Takdim edilebilecektir. Bu destekler sayesinde Coğrafyamız Çocuk kulübü üyelerine fotoğraf makinesi hediye edilecektir. Bu destekleriniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Bugün bizlere burada sergi açmamızı sağlayan ve her türlü hizmeti bizden esirgemeyen  Milli piyango genel Müdürü Recep Biçer ve şahsında tüm milli piyango çalışanlarına , tüm zamanını Derneğimize ayıran ve fotoğraf baskı ve tasarımı yapan  Cevat Dakılır beye , Eskişehir ki programını sergimiz için erteleyen  Alegria oda korosu şefi  İnci Ayağ Tığılı  hanımefendiye ve şahsında tüm koro üyelerine, ve beni her zaman destekleyen sevgili eşim özlem AYDIN a

Doğa okulumuzun açılışına büyük destek veren Millet vekilimiz sayın Doç Dr. Kemallettin aydın’a Feremuz Üstün, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa CANLI’ya, Başkent Üniversitesi Rektörü Kenan ARAZ’a , Prof. Dr. Erdinç Tokgöz’e, Prof. Dr. Saffet  BAYDAR’a Başkent   Köyümüz derneği başkanı Sayın Tufan Aydoğan’ a, , etkinliğin gerçekleştirilmesinde desteği olanlara, katkıda bulunan resmi kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına, bizzat sergimize katılamayan  ancak telgraf ve çiçek gönderen destekçilerimize, teşekkürlerimi ve  şükranlarımı sunuyorum.


Sözlerime burada son verirken hepinizi en içten duygularla selamlıyor, hoşça vakit geçirmenizi diliyorum.

Unutmayalım Zigana Coğrafyası Korunmaya ve kollanmaya Muhtaçtır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir