Zigana’daki Doğa Okulu

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, “Zigana’nın, bugünkü gerçek ekolojik haliyle, ormanıyla, böceğiyle, yaşanabilir halini, Zigana coğrafyasını öğrenen herkese sunmak istiyoruz” dedi.


AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, “Zigana’nın, bugünkü gerçek ekolojik haliyle, ormanıyla, böceğiyle, yaşanabilir halini, Zigana coğrafyasını öğrenen herkese sunmak istiyoruz” dedi. 

Aydın, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ile Zigana Köyü Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Tufan Aydoğan ile birlikte Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde 10 Temmuzda açılan Doğa Okulu’nda incelemelerde bulunduktan sonra basın toplantısı düzenledi. 

Aydın, Zigana’nın Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya geçişte bir gen merkezi olduğunu, endemik bitkileri, doğal hayatı koruma ve kendi coğrafi renkleri ile florası açısından yapılabilecek her şeyi kendiliğinden yapmış ve yaşanılacak bir coğrafya olduğunu belirtti. 

Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ilköğretim 3. sınıfta Zigana’yı öğrendiğini ifade eden Aydın, “Biz de öğrenilen bu Zigana’nın, bugünkü gerçek ekolojik haliyle, ormanıyla, böceğiyle, yaşanabilir halini, Zigana coğrafyasını öğrenen herkese sunmak istiyoruz” diye konuştu. 

Daha önce 300-400 öğrencinin okuduğu ancak göç nedeniyle boşalan okul binalarını butik otellere çevirmek istediklerini kaydeden Aydın, şöyle devam etti: 

“Zigana’ya gelen bir kişinin Gümüşhane’nin diğer güzelliklerini de görmesini sağlayabilirsek hem ekonomiye hem de bölgesel tanıtıma katkı sağlamış olacağız. Arkadaşlarımız da göç nedeniyle boşalmış olan bu taş binayı Doğa Okulu konumuna getirdiler. Biz de bundan sonraki süreçte onların yapmış olduğu sosyal aktiviteye kamusal destek vererek buranın bir butik otel haline dönüştürülmesi, üniversitelerin, diğer gençlik ve izci kamplarının gelebileceği, doğa bilgilerinin, teorinin yanında pratiğin de yaşanabileceği bir coğrafyada kalmalarını sağlamak istiyoruz. Bu konuda da arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. ” 

Cebeli köyünde ihalesini yaptıkları Cebeli Kampı ve Butik Otel ile Yeşildere köyünde Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden kalan okulu restore ederek butik otel haline getirdiklerini anlatan Aydın, “Ayrıca Süleymaniye Mahallesi’nde de eski bir konağımızı restore ediyoruz. Tüm bunları bir zincir halinde takdim edebilirsek Doğu Karadeniz turuna gelen insanlara, konaklayabilecekleri ve uzun zaman geçirebilecekleri, bölgesel kültürden etkilenebilecekleri, Gümüşhane kültürünü yakinen tanıyabilecekleri ortamları sunmuş olacağız” diye konuştu. 

Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Aydın ise Doğa Okulu projelerinin geç kalmış bir proje olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

“Doğa Okulu, Erciyes Üniversitesi ile birlikte yapılan bir çalışmadır. Kayseri’de de Erciyes Sultan Yazlığı Doğa Okulu var. TÜBİTAK organizasyonu ile birlikte yapılan Kemaliye Doğa Okulu var. Biz de TÜBİTAK ile birlikte bu coğrafyada eğitimcilerin eğitimi, doğa bilincini, doğa sevgisini ve doğanın natürel yapısını koruyabilecek insanlarla birlikte yapacağımız organizasyonu görüşmek üzere buradayız. İpek Yolu fikrinin de yerleşmesi adına, İpek Yolu eğitimi adı altında festivale doğru yönelen bir etkinlik haritası yapacağız. Yapmak istediklerimizin çoğu zaten insanlarımızın içinde var olan şeyler. Bu coğrafyada Milli Eğitim Bakanlığı’nın boşaltmış olduğu okulları da bu proje kapsamına sokarak, bu doğanın yaşanabilir, korunabilir ve ekonomiye katılabilir olduğunu gösterebilmek ve uzun süre neslimizi koruma adına bu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. ” 

Zigana Köyü Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Aydoğan da Doğa Okulu ile Zigana ve Zigana Dağı merkezli olmak üzere bütün çevrenin doğal güzelliklerini korumak, tanıtmak ve bölge turizminin hizmetine sunmayı amaçladıkları söyledi. 

Zigana köylüleri olarak, Zigana Köyü Çevre Koruma ve Turizm Derneğini kurduklarını kaydeden Aydoğan, şunları söyledi: 

“Yöremizde güzel yaşam alanları kurmayı, turizme açık alanları görsel açıdan güzel bir duruma getirmeyi hedefliyoruz. Dernek olarak 8 yıldır gösterdiğimiz çalışmalar kapsamında, köyümüzün yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden Savaş Aydın, kurmuş olduğu Zigana Coğrafyası Derneği ile birlikte 10 Temmuz günü düzenlediğimiz Lames Şenliği ile Zigana Doğa Okulu’nu açtık. Açılan okul yöremize farklı ivme kazandıracağı düşüncesi ile her türlü katkıyı koymaya karar verdik. Bu yıl okulumuzun açılışını gerçekleştirdik. Eksiklerimizi tamamlayacağız ve gelecek yıldan itibaren eğitime başlayacağız. Zira Zigana köyü doğasıyla, bitki örtüsüyle, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasıyla insanların dikkatini üzerinde toplayan bir bölgedir. Zigana bir markadır. Bizler de bu markayı gerek ulusal gerekse uluslararası platformda tanıtmayı amaçlıyoruz. 250 öğrencinin öğrenim gördüğü bu taş bina bizim Doğa Okulumuz olacak. Bugün burada bulunmamızın nedeni de tüm eksiklikleri tespit edip en kısa sürede tamamlamaktır. ” 

– GÜMÜŞHANE

Haber Yayın Tarihi : 07.08.2011 13:23
Anadolu Ajansı [2915904]

Bu Yazi 4089 Defa Okunmustur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir